Постоянните клиенти на Каммартон България ЕООД при поръчка през Toolsshop.bg ползват договорените си отстъпки.

Разгледайте!

Разгледайте!
  1. Начало
  2. Блог
  3. Лозаро-овощарски триони

Лозаро-овощарски триони

06.12.2024

Задавали ли сте си някога въпроси като: Какво е лозаро-овощарски трион? За какво се използва? Какви видове лозаро-овощарски триони има?

Ние, от Каммартон България и Toolsshop.bg, ще отговорим на най-често задаваните въпроси, свързани с лозаро-овощарските триони и ще ви помогнем да изберете правилния трион за вашите нужди.

 

√ Какво е лозаро-овощарски трион?

Лозаро-овощарските триони са незаменим инструмент в градинарството, овощарството и лозарството. Те са специално проектирани за лесно подрязване на дръвчета, лози и храсти, осигурявайки прецизност и ефективност при работа. Ние предлагаме широка гама лозаро-овощарски триони за бърза и ефективна резитба.

 

√ Как да избера правилния лозаро-овощарски трион?

Острието трябва да е достатъчно дълго, за да реже лесно клони с различни размери, но не и прекалено дълго, за да не стане трудно за контролиране. Общо правило е да изберете трион с дължина на острието, която е приблизително две трети от диаметъра на клоните, които планирате да режете.

 

√ Какви видове лозаро-овощарските триони има?

Лозаро-овощарските триони се разделят на два вида според формата на остриетата:

- Трионите с прави остриета са идеални когато режете под нивото на раменете ви. Ако използвате трион с право острие за рязане на клони над раменете, ще ви бъде трудно да приложите голяма сила на рязане. Този тип триони често могат да се използват и за рязане на по-големи и дебели дървета, тъй като разрезите им са много прецизни и чисти.

- Трионите с извити остриета са подходящи при рязане над нивото на раменете или под нивото на коленете. Извивката на острието позволява рязане под различни ъгли. Ако трябва да режете между нивото на рамене и коленете, с този трион ще ви бъде много неудобно, тъй като ще се наложи да местите острието нагоре надолу, за да съответства на извивката му, което е неефективно и изразходва енергия. Този тип остриета са подходящи и при рязане в тесни пространства.

 

√ Защо да използваме триони с извити остриета?

Извито острие ще реже по-бързо от право острие, тъй като естествената извивка на острието ще захапе дървото в горния край на среза, докато дърпате острието към себе си, леко увеличавайки скоростта на рязане. Извитото острие е най-добрият избор, когато подрязвате дръвчета.

 

√ Как режат лозаро-овощарските триони – при издърпване или при натиск?

Лозаро-овощаските триони могат да режат както при издърпване, така и при натиск, така че при всяко движение трионът да произвежда разрез.

 

√ Има ли значение материала на острието?

Да. Важно условие е остриетата да бъдат изработени от твърди висококачествени стомани, които осигуряват дълготрайност и устойчивост, и са обработени срещу корозия. Материалът определя здравината и надеждността на инструмента. Препоръчваме ви да търсите висококачествена стомана с високо съдържание на въглерод и закалено с термична обработка острие. Тази технология осигурява твърдост, здравина, устойчивост на износване и висока производителност.

 

√ Трион с фиксирано или сгъваемо острие е по-добър?

Сгъваемите триони обикновено имат по-късо острие, така че са по-гъвкави и могат да маневрират в много по-тесни зони – като например между близко разположени клони. Но тези къси остриета при сгъваемите триони ще отнемат повече време, за да отрежете клон, отколкото трионите с фиксирани остриета.

 

√ Има ли различни видове назъбвания при лозаро-овощарските триони?

Да. Назъбването (TPI) най-общо казано е броя на зъбите в 1 inch (1 inch = 25.4  mm). Броят на зъбите в inch определя скоростта на рязане и чистотата на сряза. Така че, можем да разделим този вид триони според назъбването им на два вида:

- Триони с фино назъбване (по-голям брой зъби в inch): Този вид зъби са предназначени за по-фина и прецизна работа. Най-често се използват при рязане на суха дървесина, тъй като рязането е по-трудно, особено ако разстоянието между върховете на зъбите е почти колкото дебелината на материала.

- Триони с едро назъбване (по-малък брой зъби в inch): Противоположно на трионите с фино назъбване, трионите с едро назъбване служат за груба обработка на сурова дървесина. Те правят неравни и груби разрези, затова са подходящи за рязане на по-дебели клони без да се изисква прецизност и внимание към детайла.

Ние, от Каммартон България и Toolsshop.bg, препоръчваме да използвате лозаро-овощарски триони с назъбване между 3-11 TPI, които обикновено са най-добри за рязане на овошки.

 

Представяме ви широката гама лозаро-овощарски триони с различни назъбвания от BAHCO:

 

- Назъбване JT“ (Fine) – При този вид назъбване зъбите са по-дълги с тесни улеи и без чапраз, за да осигурят чист срез. Друга тяхна особеност е че са закалени и тройно шлифовани, като по този начин рязането става по-бързо и гладко. За по-голямо удобство при работа ъгълът на рязане е 50˚, а дръжката е двукомпонентна. Острието има антикорозионно покритие, за да може продължително да работите на открито и при влага без да се налага да го сменяте често.

Този вид овощарски трион е подходящ за рязане на сурова дървесина.

- Резервно острие за трион BAHCO с назъбване JT: 

https://toolsshop.bg/rezervno-ostrie-za-trion-bahco-396-jt-bahco-396-jt-blade-BACO-8132

 

 

 

- Назъбване „JS“ (Medium) – То представлява по-агресивно назъбване за бързо и лесно рязане на сурова дървесина, отговарящо на 5 TPI. При него зъбите имат широки улеи за по-лесно отвеждане на стърготините и по-чиста работа. Освен това те са закалени без чапраз, за да може рязането да бъде бързо и агресивно. Ъгълът на рязане при този инструмент е 45˚, а дръжката е двукомпонентна. Тези характеристики осигуряват удобство и по-добър захват при продължителна работа.

Лозаро-овощарски триони с назъбване „JS“

- Професионален сгъваем овощарски трион BAHCO 396-JS: 

https://toolsshop.bg/trion-sgvaem-ovoshcharski-profesionalen-190-mm-js5-bahco-396-js-BACO-8181

- Овощарски трион BAHCO с калъф 5124-JS-H, 240 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-s-kalf-240-mm-bahco-5124-js-h-BACO-2833

- Овощарски трион BAHCO с калъф 5128-JS-H, 280 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-s-kalf-280-mm-bahco-5128-js-h-BACO-7595 

 

 

 

- Назъбване „ХТ“ (Coarse) – При този вид всеки трети зъб е по-къс от другите и с чапраз, което осигурява по-лесно премахване на стърготините от разреза и води до по-чиста работа. Назъбването отговаря на 7 TPI, т.е. инструментът е подходящ при по-фина и прецизна работа. Освен това острието има триъгълна форма и двукомпонентна дръжка за по-голямо удобство при рязане.

Лозаро-овощарски триони с назъбване „ХТ“

- Сгъваем овощарски трион BAHCO 396-HP, 190 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-sgvaem-ovoshcharski-190-mm-xt7-bahco-396-hp-baco-3707

- Сгъваем овощарски трион BAHCO Laplander с покритие против ръжда 396-LAP, 190 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-sgvaem-ovoshcharski-laplander-190-mm-bahco-396-lap-BACO-2153

- Тефлонов сгъваем овощарски трион BAHCO PG-72, 190 mm: 

https://toolsshop.bg/teflonov-ovoshcharski-trion-sgvaem-190-mm-bahco-pg-72-BACO-5054

 

 

 

- Универсално назъбване - Много овощарски триони BAHCO имат универсално назъбване, за да бъдат подходящи при различни видове рязане, като то отговаря на 6 TPI. Този вид острие е извито, за да бъде идеално при подрязване над раменете, а зъбите могат да бъдат закалени или заточващи. Трионът с универсално назъбване прави агресивен срез при издърпване, за по-лесна и по-бърза работа. Ръкохватката е здрава, като може да бъде изработена от пластмаса, стомана или бук.

 Лозаро-овощарски триони с универсално назъбване

- Овощарски трион със закалени зъби 11-6T, 280 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-zakaleni-zbi-280-mm-bahco-4211-11-6t-BACO-4711

- Овощарски трион със закалени зъби 383-6T, 360 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-zakaleni-zbi-360-mm-bahco-383-6t-BACO-4760

- Овощарски трион със закалени зъби 386-6T, 360 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-zakaleni-zbi-360-mm-tpi6-kuka-bahco-386-6t-BACO-3722

- Овощарски трион със закалени зъби 339-6T, 360 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-zakaleni-zbi-360-mm-tpi6-bahco-339-6t-BACO-2286

- Овощарски трион със закалени зъби 4211-14-6T, 360 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-zakaleni-zbi-360-mm-bahco-4211-14-6t-BACO-4075

- Овощарски трион със заточващи зъби 4212-11-6T, 280 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-zatochvashchi-zbi-280-mm-bahco-4212-11-6t-BACO-3317

- Овощарски трион със заточващи зъби 4212-14-6T, 360 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-zatochvashchi-zbi-360-mm-bahco-4212-14-6t-BACO-2834

- Овощарски трион със заточващи зъби 384-6T, 360 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-zatochvashchi-zbi-360-mm-bahco-384-6t-BACO-7446

- Овощарски трион със заточващи зъби, кука и нож 385-6T, 360 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-zatochvashchi-zbi-360-mm-bahco-385-6t-BACO-4180

- Овощарски трион със заточващи зъби 340-6T, 360 mm: 

https://toolsshop.bg/trion-ovoshcharski-zatochvashchi-zbi-360-mm-tpi6-bahco-340-6t-BACO-4759

 

 

√ Какъв трябва да е максималният диаметър на клоните при рязане с лозаро-овощарски трион?

Лозаро-овощарските триони се използват за рязане на клони на дръвчета и храсти с диаметър между 3 и 25 cm. Този тип триони най-често се използват за оформяне на дръвчета и храсти, отстраняване на сухи и болни клони или за изрязване на храст / растение изцяло. Препоръчваме ви да използвате лозаро-овощарски трион при подрязване на клони, които са твърде дебели, за да ги отрежете с ръчни ножици за клони или ръчни лозарски ножици. При по-дебели клони препоръчваме използването на верижни или саблени триони.

 

√ Какъв е правилният ъгъл на рязане с лозаро-овощарски трион?

Подрязването е съществена част от поддръжката на дръвчетата, която се използва за насърчаване на доброто им здраве и растеж. За да не бъдат наранени, срезовете трябва да се правят под ъгъл от около 45 градуса спрямо клона.

 

√ Има ли значение каква е ръкохватката на лозаро-овощарските триони?

Определено. Много важно условие е ръкохватката на инструмента да бъде максимално удобна. Правилната ѝ форма ще позволи избягването на приплъзване и ще ви осигури надежден захват.  Пренебрегването на този съвет може да доведе до много бърза умора в китката при продължителна работа. Мнозина предпочитат удобството на двукомпонентната ръкохватка с гумирано покритие.

 

√ Как да поддръжаме лозаро-овощарските триони?

Ето едни от най-важните правила за правилна поддръжка на този тип триони:

- Поддържайте ги чисти. Отделете време да почистите триона след като го използвате.

- Наточете остриетата. Заточените остриета правят подрязването по-ефективно и намаляват вероятността от разкъсване или повреждане на клоните. Предлагаме ви да заточвате този тип триони с пила BAHCO - https://toolsshop.bg/ploska-pila-s-drzhka-200-mm-bahco-1-100-08-1-2-BAHC-2507  

- Смазвайте редовно движещите се части.

- Съхранявайте ги правилно.

 

Заключение:

Овощарските триони са съществени инструменти за всеки градинар или овощар. Познаването на техните особености, видове остриета и приложение може да ви помогне да изберете подходящия инструмент за вашите нужди. Инвестирайте в правилния инструмент и се насладете на плодовете на вашия труд!